Actul de a judeca

call-you-dumb
Mă uitam siderat, privind din afară la cât de frumoasă și binedispusă e lumea participantă la Untold, mai ales fetele / femeile :), n-ai cum să-ți dai seama doar dintr-o privire, dar oricum, în general aranjați, ferchezuiți, veseli, mai amețiți sau mai treji.
Și apoi îmi vin în minte atât critici, cât și invidii, aprecieri. Pe de o parte sunt cei care se plâng de zgomot și de faptul că o așa zisă discotecă în aer liber n-ar trebui permisă în centrul orașului, pe de alta sunt cei care apreciază sau chiar îi trece invidia că Clujul a luat fața Capitalei cu un astfel de festival(bănuiesc că-i.. trece același lucru și pe cei din alte orașe mari din România) și chiar pe încă o parte sunt cei cu temerile legate de posibile incidente ținând cont de ce se întâmplă mai nou în Europa noastra ce nu prea mai arată a unită.
Fără discuție, înțeleg fiecare punct de vedere, mai ales că soluții / precedente sunt:
– oricum e August, sezon estival, dacă chiar nu suporți tu așa nicium povestea “Nespusă”, zgomot, gen de muzică, poți oricând să pleci câteva zile din oraș; o fi radical, dar se poate, nu te trimite nimeni la Canal să sapi; roagă-te să nu dai peste niște maneliști totuși acolo unde te cazezi, oricât de rău ar fi, poate fi și mai rău, nu uita
– din păcate nu prea funcționează treaba cu ținut evenimente la marginea orașului; s-a încercat mutarea festivalului Peninsula din Tg. Mureș în Cluj pe Valea Gârbăului și a fost un fiasco, o mare p..ierdere; la fel, în Feleac s-a mutat Green Sensation Festival care anul trecut a fost organizat în Beliș, din nou un eșec, părere personală cel puțin, nu știu cifrele (poate s-or fi spălat bani și aia a fost toată ideea)
– frați timișoreni, ieșeni, brașoveni, constănțeni, unele lucruri sunt de conjunctură, altele de interese sau de cine conduce politic / economic fiecare oraș

Și acum vreau să extrapolez, diversitatea opiniilor legate de un astfel de festival, care din multe puncte obiective de vedere e un succes pentru oraș e la fel ca cea a oamenilor vizavi de alți oameni. Creierul nostru e din multe puncte de vedere defect, unul fiind felul aproximativ și subiectiv cum percepe realitatea, de asta tindem să judecăm și încadrăm o persoană foarte repede.
Orice persoană pe care o întâlnești îți stârnește anumite emoții  sau sentimente bazate pe ce simți față de persoana cunoscută cu care creierul tău o asociază cel mai bine, poate fi o mamă, un tată, un prieten etc. Este asta felul de-a fi al persoanei respective? Poate că da, poate că nu, dar pentru tine e tot ce contează pentru că e aproape imposibil să devii empatic față de cineva ale cărei istorii și experiențe de viață nu le cunoști. Singurul lucru ce-l poți face e să nu-ți lași creierul să eticheteze și categorizeze din start persoanele noi cu care ai de-a face. Să lași să se așeze, ca zațul într-o cafea bună făcută la ibric.
La fel și cu festivalul, lasă lucrurile să se așeze, să vezi daca-l poți digera.

Până la urmă ce e muzica? Mie-mi pare acea înșiruire de sunete ce te face să visezi, să dansezi, să intri în transă, să-ți amintești, să uiți, să râzi, să plângi, să mai bei un pahar.
Muzica n-o judeci, o trăiești sau ba (nu toți suntem în jurii muzicante la x-factor, vocea promâniei etc).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s