Acest articol este original.. sau nu

crazy_reality_different

Ce este originalitatea? Noutate, invenție, inovație, ceva ce n-a mai fost făcut sau gândit până acum?
Jacques Fresco susține că de fapt noi nu inventăm nimic, doar ne folosim de ce există.
În acest context, ceea ce considerăm noi originalitate ar fi doar punerea într-un context nou, crearea de legături noi între aceleași piese.

Chiar dacă personal nu sunt de acord în totalitate cu el (oricum de fapt în funcție de un anumit sistem de referință poți argumenta cum că ceva e fals sau adevărat), e destul de evident că o persoană normală nu poate să gândească în afara contextului familial, tribal sau cultural. Toate ideile care ne vin sub o forma sau alta sunt copiate sau cel mult derivate din discuții cu ceilalți, din ce percepem cu cele 5 simțuri clasice.

Fără să cauți pe Google, spune-mi de unde i-a venit omului ideea de inventa roata, bicicleta, automobilul ? Poate după ce-a văzut Flintstones?!? Din filmele Western în care vântul formează câte-un rotocol de fân pe care-l rostogolește pe drum ?!? Sau era vreun animal preistoric ce se deplasa rostogolindu-se pe cocoașă și care a dispărut înaintea apariției omului modern?

Și chiar dacă am lua totul din natură, din univers, ideea e că tot trebuie să aplici o anumită creativitate (de unde-o luăm, cred că de la Soare) ca să execuți ceea ce vrei să imiți / obții.

Și oricât am încerca să reducem totul la o particulă microscopică, la vibrație, la energie, care sunt desigur importante, noi oamenii suntem frumoși, originali, prin micile diferențe între structura ADN-ului, felul cum simțim, felul cum ne exprimăm, un nas mai mare sau mai mic, faptul că putem privi același copac și să percepem cu totul altceva.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s